En fersk undersøkelse utført av Opinion viser at hele 40 prosent sjeldent eller aldri rydder i medisinene. Undersøkelsen viser også at bare halvparten returnerer medisin til apoteket. Mer enn 30 prosent vet heller ikke hvordan de bør kvitte seg med gamle og ubrukte medisiner.

 

– Tallene viser at det er et stort behov for mer informasjon om trygg oppbevaring og retur av medisiner, mener Audun Hågå.

Nå lanserer helseminister Bent Høie kampanjen «Rydd skapet». Målet er å få flere til oppbevare medisinene sine sikkert, rydde og returnere medisin som ikke skal brukes.

 

Medisiner består av biologisk aktive stoffer som påvirker levende organismer. Derfor skal de ikke kastes i søpla, vasken eller skylles ned i toalettet.

- Alle kan bidra til at faren for uhell og forvekslinger i hjemmet blir mindre, og at medisiner blir destruert slik at de ikke skader miljøet. Apotekene står klare til å ta imot dine gamle og ubrukte medisiner, forteller Hågå.

 

Mange medisiner påvirkes ikke av avløpsrensing, og går direkte ut i hav og innsjøer hvor de kan påvirke organismer i vannet. - For oss er det veldig viktig at innbyggerne returnerer ubrukte eller gamle medisiner til apoteket, og med det hjelper til så vi unngår uønskede utslipp i naturen, sier direktør Toril Hofshagen i Norsk Vann.

 

Om kampanjen:

«Rydd skapet» - kampanjen er en oppfølging av Legemiddelmeldingen som regjeringen la fram i fjor. Kampanjen er et samarbeid mellom Legemiddelverket, Apotekforeningen, Legemiddelindustrien (LMI) og Norsk Vann. Kampanjeperioden er fra 21.1.16 til 28.1.16. Under kampanjeperioden vil det være aktiviteter i apotek og i sosiale medier.

 

Ryddetips:

  • Fjern det du ikke trenger, medisiner du ikke husker hvem tilhører eller hva brukes mot, og medisiner som har gått ut på dato.
  • Sørg for at medisinene du beholder er i originalemballasjen, utenfor barns rekkevidde og oppbevares tørt og i romtemperatur (noen medisiner skal oppbevares i kjøleskap, sjekk pakningsvedlegget/emballasjen).
  • Returner medisinene du vil kvitte deg med på apoteket. Fjern etiketter med navn om du ønsker det. Papiremballasje trenger du ikke å levere inn, den kan du heller kildesortere.

 

Les mer på www.ryddskapet.no.
Følg kampanjen på Facebook og Instragram (Rydd skapet).